Változások az autós közlekedésben május 1-jétől: amit a sebességmérésről tudni érdemes

Szinte pánikszerűen söpört végig a hír az utóbbi héten az autóvezetők közt, hogy szigorítottak a gyorshajtás szabályain, és már a legcsekélyebb sebességtúllépés – akár az 51 km/h-s sebesség az 50-es táblánál – is büntetéssel jár. Ugyan természetesen a korlátozások betartása mindenki számára kötelező, nem olyan nagymértékű a változás, mint elsőre tűnhet. Mondjuk is, hogy miért!

2023-05-18T10:33:55+00:00 2023. máj 18.|

Autós sebességmérés: mit takar pontosan az új változás?

„Május elsejétől a sebességellenőrzéssel érintett jármű esetében a jogilag elfogadott sebesség az az érték, amelyet a hitelesített sebességmérő mért” – olvasható a police.hu oldalán. Azaz a korábban alkalmazott „tűréshatárt” ezentúl nem alkalmazza a rendőrség a sebességellenőrzések során, hisz az általuk használt eszközök technikai fejlettsége már nem indokolja azt. Mindazonáltal az ORFK úgy fogalmaz, nem lesz érezhető a változás.

A sebességmérés során nem alkalmaznak többé „tűréshatárt”

Mit jelent a változás bevezetése az autós gyakorlatban?

Ez a – mérési eljárásban történt – változás nem fog semmilyen fennakadást okozni a szabályosan közlekedő autósok életében. A közigazgatási eljárás határa például továbbra sem változik:

  • 50 km/h-s sebességhatár esetében az eljárás határa a 10 km/h-s sebességtúllépés,
  • 100 km/h-s sebességhatár esetében az eljárás határa a 15 km/h-s sebességtúllépés,
  • 100 km/h-s sebességhatár fölött pedig az eljárás határa a 20 km/h-s sebességtúllépés.

Efölötti sebességnél a sofőr mindenképp szabálysértést követ el, nincs mérlegelési lehetőség a szankciók kapcsán. Változás az eddigiekhez képest annyiban van, hogy míg korábban a tényleges sebességből levontak 3%-ot az esetleges mérési pontatlanságok miatt, ez május 1-jétől már nem kerül levonásra.

A már-már legendássá vált „51 km/h-s büntetés” lakott területen pedig akkor lép(het) érvénybe, ha a járművezetőt a helyszínen megállítja az intézkedő rendőr sebességtúllépés miatt. Ekkor az intézkedő rendőr eldöntheti, hogy helyszíni bírságot alkalmaz vagy szabálysértési feljelentést tesz – akár „csupán” figyelmeztetést is adhat, ha úgy ítéli meg, eléri vele a járművezetőnél a kellő hatást.

Különböző szokások uralkodnak világszerte az autósok sebességének mérésére.

Autós sebességmérés világszerte: érdekességek

A közlekedésbiztonság egyik legfontosabb eleme az autósok sebességének szabályozása. Magyarország áttekintése után összeszedtünk néhány érdekességet a sebességmérési szokásokról világszerte. Íme:

  • Németország híres a sebességkorlátozás nélküli útszakaszairól – azonban fontos szem előtt tartani azt is, hogy az előzési szabályok és a követési távolság betartatására igen szigorúan ügyelnek.
  • Olaszországban vannak ún. ZTL területek: ezek korlátozott forgalmi zónájú („Zona Traffico Limitato”) részek, ahol csak engedéllyel rendelkező járművek közlekedhetnek.
  • Ausztráliában olyan sebességmérő eszközök is léteznek, amelyeket helikopterekről működtetnek, hogy a levegőből is ellenőrizhessék az autósok sebességét.
  • Franciaországban néhány éve – az útviszonyok miatt és a balesetek számának csökkentése érdekében – az addiginál lejjebb vitték a sebességhatárokat.
  • Japánban fejlett sebességmérő technológiákkal rendkívül nagy távolságból is képesek ellenőrizni a járművezetők sebességét, hogy megfelelően tudják szankcionálni a gyorshajtókat.

Friss hírek és céges autó lehetőségek: a Nelson Flottánál

Aktuális és fontos autós információkért keresse fel a Nelson Flotta rendszeresen frissülő blogoldalát; ha pedig autó tartós bérleten, céges autó beszerzésén töri a fejét (akár egyéni vállalkozóként is), keresse kollégáinkat elérhetőségeink bármelyikén! Aktuális ajánlatainkat ezen az oldalon tudja megtekinteni.