Kinek jó a zöld rendszám? Hogyan igényelhető és miért jár pontosan?

Magyarország nagyvárosaiban egyre több zöld rendszámos autó bukkan fel. Egyáltalán ki igényelhet ilyet? És vajon tényleg megéri? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a zöld rendszámos autókról.

2021-10-05T07:49:59+00:00 2021. okt 05.|

Egyre több zöld rendszámú autót látunk a városban, de még mindig sokakban vannak kérdőjelek. Miért és kinek jár a zöld rendszám? Hogyan igényelhető? Milyen előnyökkel, esetleg hátrányokkal jár? Ebben a cikkben összefoglaltuk, mit érdemes tudni a zöld rendszámról.

Mióta van Magyarországon zöld rendszám?

2016-ban vezették be itthon a környezetkímélőbb, részben vagy teljesen elektromos meghajtású gépjárműveknek járó zöld rendszámot, de még mindig nem általános jelenség. Főleg vidéken nem. 

Sokan talán nincsenek is teljesen tisztában azzal, hogy milyen autók kaphatnak zöld rendszámot. Pedig ma nagyjából 27 ezer gépjármű használ ilyen hatósági jelzést idehaza.

Bár 2020. május 1-jén a nyilvános töltők nagyobbik felén megszűnt az ingyenesség, mégis sokan döntenek a zöld rendszámos autók mellett. 

Kinek jár a zöld rendszám?

A zöld rendszám a környezetkímélő járművek megkülönböztető jelzése, amihez a jogalkotók kedvezményeket, jogosultságokat tudnak rendelni.  

A hivatalos rendelet szerint a zöld alapszínű rendszámra a zéró emissziós, a tisztán elektromos hajtású, illetve a belső égésű motorral is rendelkező, de tisztán elektromos üzemben 25 vagy 50 km megtételére képes autók jogosultak. 

Azaz zöld rendszámot nemcsak a tisztán elektromos autók kaphatnak, hanem a plug-in hibridek is, amennyiben megfelelnek a fenti feltételnek. 

Ezért van az, hogy nagyobb méretű, nagy teljesítményű plug-in hibrid SUV gépjárművek is közlekedhetnek zöld rendszámmal.

„A rendelet alkalmazásában elektromos gépkocsi:

 • a) a tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);
 • b) a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága – az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve – legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);
 • c) a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely a b) pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).
 • A rendelet alkalmazásában nulla emissziós gépkocsi: az a gépkocsi, amely rendeltetésszerű használata során nem bocsát ki az e rendeletben szabályozott légszennyező anyagot (5Z környezetvédelmi osztály).”

Magyarországon zöld rendszámra jogosult gépjárművek:

 • az összes tisztán elektromosan hajtott gépkocsi
  (pl. Nissan LEAF, Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3, Tesla Roadster, Citroën c-Zero, Peugeot iOn, Mitsubishi i-MIEV, Renault Zoe, Renault Fluance ZE, Volkswagen e-UP, Volkswagen e-Golf, Kia Soul EV, BMW i3 BEV),
 • a külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 km megtételére képes plug-in hibrid
  (pl. Toyota Prius PHV, Volkswagen GTE, Volkswagen Passat GTE, Mitsubishi Outlander PHEV, Audi A3 e-Tron, Opel Ampera, Chevrolet Volt, Volvo XC90 T8, BMW i8)
 • és a hatótávnövelő belsőégésű motorral felszerelt, de akkumulátorról elektromosan legalább 50 km megtételére képes elektromos autó
  (BMW i3 REX).

Út szélén álló fehér elektromos Tesla, háttérben hegyek.

A zöld rendszám két legnagyobb előnye

Első és legfontosabb: a zöld rendszámmal rendelkező környezetkímélő autók legfőbb előnye, hogy terjedésükkel jelentősen lecsökkenthető a lokális károsanyag-kibocsátás. 

Azt persze ne felejtse el, hogy egy környezetkímélő alternatíva mellett dönteni elsőre komoly anyagi beruházást jelent. 

Az autók típusától függően körülbelül 5 és 20 millió forint közötti vételárral számoljon. De mindemellett számos előnyre szert tehet, ha zöld rendszámos autója van:

 • az ingyenes parkolás egyes városokban;
 • új autó vásárlása esetén az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által lebonyolításra kerülő elektromos autó állami támogatása vissza nem térítendő támogatás;
 • regisztrációs adó mentesség;
 • nincs átírási illeték;
 • a zöld rendszámú autók mentesek a védett övezetek behajtási díja alól;
 • cégautóadó mentesség;
 • lízingeléssel cégautónak vásárolva az e-autó ÁFA-ja is visszaigényelhető;
 • a céges autónak lízingelt elektromos autó is részt vehet az állami támogatási pályázatban;
 • és nem utolsó sorban, az sokkal olcsóbb üzemanyag

1. Ingyen parkolás zöld rendszámmal 

A budapesti gépjármű-tulajdonosok nagy részének fontos az ingyenes parkolás – ami zöld rendszámmal Budapest valamennyi kerületében adott. Ha valaki tehát városi autónak vesz elektromos autót, az a lehető legjobban jár.

Továbbá több vidéki városban is tudunk ingyen parkolni, ilyen például:

 • Debrecen, 
 • Kaposvár, 
 • Székesfehérvár, 
 • Szolnok, 
 • Pécs.

Arra viszont figyelnünk kell, hogy az ingyen parkolás zöld rendszámmal önkormányzati engedélyhez kötött. Érdemes tehát ellenőrizni az adott városra vagy kerületre vonatkozó szabályozásokat.

2. Költséghatékonyság

A másik fontos szempont az autósok életében a költséghatékonyság. Egy tisztán elektromos vagy hibrid autóval lényegesen többet tud spórolni.

Ha a városi használatot nézzük, a folyamatos araszolás, elindulás, megállás komolyan igénybe veszik a hagyományos autókat. Az üzemanyag-hatékonyság pedig jelentősen romlik. Az elektromos autót ez az élethelyzet nem hozza zavarba.

Nem utolsó sorban, egyre több vállalat építi ki az elektromos töltőállomásait az alkalmazottaik számára.Szerencsés helyzetben vagyunk, ha otthon is tudjuk tölteni az autókat, de nagyobb városokban, benzinkutakon egyre több töltővel találkozhatunk.

És ez még csak a jéghegy csúcsa. Nézzük, hogyan spórol még nekünk a zöldautó?

Elektromos autótöltő-állomás, háttérben egy parkoló szürke elektromos autó.

Adómentesség

Emellett az adózással is spórolhat. Ugyanis jelenleg többféle adó is megspórolható a zöld rendszámmal.

Teljesítményadó

Jelenleg 0 forint gépjárműadót kell fizetni, amivel jelentősen spórolhat, mert egy benzines, dízeles autó esetében 345-140 forintot kell kilowattonként évente kifizetni.

Regisztrációs adó

Igen, új autó vásárlása esetén 0 forintot kell fizetnie egy zöld rendszámos autó vásárlása esetén, míg a hagyományos belső égésű motorú autók esetében környezetvédelmi besorolása, hengerűrtartalma alapján több tíz-, de inkább több százezer forintot kell kifizetnie.

Átírási illeték

A vonatkozó jogszabály alapján „a gépjárműadóról szóló törvény szerinti környezetkímélő gépkocsi tulajdonjogának, valamint ilyen gépjárműre vonatkozó vagyoni értékű jognak a megszerzése” mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól, magyarul nincs esetükben átírási illeték sem.

Férfi kék ingben ül az asztalnál és papírokat ír alá.

Zöld rendszám igénylése

Az autók tulajdonosai a gyártók által kiállított típusbizonyítvánnyal vagy a Nemzeti Közlekedési Hatóság által végzett műszaki felmérésén kapott adatlappal igazolhatják, hogy jogosultak a zöld rendszámra.

Erre csak a 2015 előtt forgalomba helyezett vagy a külföldről behozott autók esetén van szükség. Magyarországon 2015 őszétől a zöld rendszámra jogosult gépjárművek már automatikusan ilyen rendszámmal kerülnek a forgalomba. Különleges zöld alapszínű rendszámot országszerte bármelyik kormányablakban igényelhetünk. 

Ezzel a típusbizonyítvánnyal a hatóság – a legtöbb idehaza forgalomban lévő autónál – rendelkezik.

Környezetkímélőek a zöld rendszámos autók?

Az általános vélekedés, hogy igen. A tisztán elektromos autók lényegesen sokat jelentenek a nagyobb városokban. Sokan a költséghatékonyság és ingyenes parkolás mellett emiatt is döntenek elektromos autó mellett.

Vannak azonban, akik szerint elektromos autók pont ugyanolyan környezetszennyezőek, mint a hagyományosak. 

Szerintük az áram előállítása károsabb, mint a benzin vagy dízel használata. Ráadásul a lítium-ion akkumulátorok gyártása, majd életük végén a semlegesítése rendkívül nagy környezeti károkat okoz. Természetesen ebben is van némi igazság, de ennél kicsit összetettebb a dolog. 

Az viszont biztos, hogy amint egyre több figyelmet kap a téma, egyre átláthatóbb és környezetbarát megoldásokat kell a gyártóknak fejleszteniük.

Több ízben felmerült már, hogy szabályozni fogják a zöld rendszámos autókat.

A plugin hibrid autók valós használati szokásait elemezve több tanulmány is azt mutatja, hogy a használók nem töltik gyakran, így a károsanyag-kibocsátása lényegesen nem tér el egy simán csak belsőégésű motorral hajtott gépkocsiétól.

Ezért nagy valószínűséggel a közeljövőben számítani lehet a zöld rendszámok szabályozásának felülvizsgálatára és módosítására.

Közeli fotón egy elektromos autó töltőcsatlakozójára dugott töltő.

Megéri a zöld rendszám?

A környezetünk megóvása érdekében mindenképpen kifizetődő alternatív módokat találnunk a fosszilis energiaforrások helyettesítésére.

De ha nem is pusztán a jövőnk miatt, városi közlekedésre – költséghatékonysági okokból – előnyösebb egy zöld rendszámos autó, mint egy hagyományos.

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy flottakínálatunkban zöld autók is elérhetőek

Autóbérléssel és lízingeléssel kapcsolatos kérdéseivel keressen minket bizalommal! De akkor is írjon, ha „csak” úgy beszélgetne az autóiparról. Valóban sokat számít a véleménye.

Ha tetszett önnek ez a cikk, ossza meg ismerőseivel, hogy ők is megismerhessék a zöld rendszám előnyeit és hátrányait.

A weboldal működéséhez, az oldal forgalmának elemzéséhez, a személyre szabott tartalom és közösségi média hirdetések biztosításához az oldal sütiket használ. Kattintson ide az adatkezelési tájékoztatóhoz!
Elfogadom a sütiket
A weboldal működéséhez, az oldal forgalmának elemzéséhez, a személyre szabott tartalom és közösségi média hirdetések biztosításához az oldal sütiket használ. Kattintson ide az adatvédelmi tájékoztatóhoz!
Elfogadom a sütiket