Kaméleon autók

A fólia az autótuning legegyszerűbb, leggyorsabban alkalmazható és az egyik leglátványosabb eleme.Színváltás, árnyékolás és védelem, ezt mind tudja a fólia. Akarsz rózsaszínű bal első ajtót?

2018-12-05T20:47:59+00:00 2017. szept 25.|

A fólia az autótuning legegyszerűbb, leggyorsabban alkalmazható és az egyik leglátványosabb eleme.Színváltás, árnyékolás és védelem, ezt mind tudja a fólia. Akarsz rózsaszínű bal első ajtót?

A fóliák legelső képviselője az 1980-as években jelent meg a hazai piacon, a személyautók szélvédőjének felső szélén, a nap ellen védő csíkként lépett színre. Vele párhuzamosan a turistabuszok ablakaira is került  napsugarakat megszűrő fólia.

A fólia hővédő hatását senkinek sem kell magyarázni, azt viszont talán igen, hogy az autó üléseit és kárpitjait is óvja az uv és más káros sugárzások hatásaitól. Kevésbé tudott a fóliáról, hogy az autó oldalüvegeinek a betörését is megnehezíti, a védelmi funkcióval is ellátott fóliás üveget nagyobb kalapáccsal is nehéz bezúzni. Védelmi szerepe is van, mert a tolvaj elől elrejti az autó belterét.

A felragasztását szerencsés szakműhelyre bízni, ezen felül pedig érdemes betartani az átláthatóságra vonatkozó hatósági előírásokat, mert a szabályokkal tisztában lévő rendőrrel nem érdemes vitatkozni.

A karosszériára ragasztható fólia legelőször a céges autókon, haszonjárműveken tűnt fel, ekkor leginkább dekorációként szerepelt. A teljes autó lefóliázása az autó tuning nagyobb mérvű elterjedésének köszönhető, a népszerűség a gyártóknak köszönhető, akik könnyebben felrakható, jobb minőségű fóliákkal látták el a tuningolókat.

4

A fóliának két komoly ellenfele van, egyik a 100 e Ft körüli vagy fölötti áron felvihető kerámiás védelem, amely meglehetősen strapabíró és tartós. A másik az a rugalmas, különféle vastagságokban felhordható festék, amelyet általában a kisteherautók platójának a bevonására használnak. Ez a rendkívül erős matt bevonat leginkább terepjárókon, kisteherautókon alkalmazható, mert jól állja a durvább karcolásokat is. Hátránya, hogy kicsi a színválasztéka és a felhordását követően, szinte lehetetlen eltávolítani.

A fólia előnye, hogy a felragasztásával tetszés szerint változatható az autó színe, ha van pénze a tulajdonosnak, akkor számtalanszor „átfestheti” a járművét. Pozitívum, hogy a fóliázás után nem kell a hivatalba szaladgálni az eltérő szín miatt vagy újra vizsgáztatni az autót, mint a tuning beavatkozások többségénél. Ezért a változtatásért a rendőr nem büntethet. Értékőrként is működik, a karosszériát óvja a sérülésektől, az autó eladásánál plusz bevételt jelent az óvott, jó állapotú külső.

Ha valakinek jó ízlése van, akkor szép dolgokat is alkothat a fóliával, így visszajuthatunk az 1930-as évekbe, ahol nagy divat volt a kétszínű fényezés. Az autó tetejét, csomagtartóját vagy más részét eltérőre fóliázni, nagyon cool.

Benedek Attila
autós szak-újságíró

Leave A Comment