Autósok, figyelem: változtak a vadgázoláshoz tartozó szabályok

Egy friss jogszabály-módosítás eredményeként mostantól az autósoknak még jobban oda kell figyelniük az útra, hiszen gyakorlatilag minden esetben ők lesznek felelősek, ha elütnek egy vadat. A Nelson Flotta összeszedte Önnek a kapcsolódó hasznos tudnivalókat.

2023-08-31T09:53:08+00:00 2023. aug 31.|

Szigorodó szabályok az elütött vadakkal kapcsolatban

A 2023. júliusi szabályváltozás jelentős fordulatot jelent a korábbi helyzethez képest, ahol a vadásztársaságok (vagy esetleg az útfenntartók) voltak a felelősök, ha a vadgázolás olyan mellékútvonalon történt, ahol nem volt vadveszélyre figyelmeztető tábla. Ezzel szemben, ha volt ilyen tábla, úgy az autósok vállalták a kockázatot, és kár esetén nem igényelhettek kártérítést (hacsak nem volt casco biztosításuk).

A mostani jogszabály-módosítás azonban az autósokra helyezi a felelősséget, függetlenül attól, hogy volt-e figyelmeztető tábla vagy sem. A vadásztársaságokat csak abban az esetben terheli a felelősség, ha a vad a vadászat során terelődött éppen az útra.

A Nelson Flotta összegyűjtött néhány hasznos tanácsot a vadgázolás elkerülésére.

A Nelson Flotta tanácsai a vadgázolás elkerülésére

A vadgázolás sajnálatos esetbe bárkivel előfordulhat, így fontos, hogy amennyire tud, készüljön fel mentálisan előre egy ilyen eshetőségre. Íme, néhány tanács, melyeket érdemes fontolóra venni:

  • Mindig legyen figyelemmel a közúti táblákra és jelzésekre. Különösen óvatosan vezessen, ha vadveszélyt jelző táblát lát, mert ez azt jelzi, hogy a vadállatok valóban gyakran keresztezik az utat az adott területen.
  • Tartsa be a „látni és látszani” elvet, azaz – természetesen amennyiben a szembejövő forgalom engedi – közlekedjen sötétedés után felkapcsolt távolsági fényszóróval, hogy ezáltal növelje a belátható terület mértékét.
  • Ha a forgalom lehetőséget teremt rá, húzódjon a felezővonalhoz, ezzel is növelve a technikai mozgásteret egy kilépő vad esetében.
  • Amennyiben felbukkan egy vad Ön előtt féktávolságon belül, azonnal fékezzen, de próbáljon meg egyenes vonalban maradni, ne kapja el a kormányt. Ez különösen nehéznek bizonyulhat, ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy egy vadgázolás kisebb veszéllyel járhat, mintha elveszítené a kontrollt a járműve felett és árokba vagy épp egy szemben közlekedő autónak hajtana.
  • Érdemes elgondolkodni esetleg autóra szerelhető vadriasztó használatán, mely olyan frekvenciatartományban működik, mely az emberek számára nem zavaró, ugyanakkor a vadállatoknak időben jelzi az Ön érkezését.
  • Mindig legyen Önnél mobiltelefon, hogy gyorsan értesíthesse a hatóságokat, ha baleset történik.

Az autó tartós bérlet a vadgázolás okozta káreseteknél is szerencsés választás.

Mit tegyen, ha mégis elütött egy vadat?

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne szállítsa el az elgázolt vadat a helyszínről, mert az továbbra is a vadásztársaság tulajdona marad, és annak eltulajdonítása bűncselekménynek minősül. A vadgázolás közlekedési balesetnek számít, melyet be kell jelenteni a rendőrségnek és a területileg illetékes vadásztársaságnak is. Ügyeljen arra is, hogy a rendőrség megérkezéséig maradjon a helyszínen.

Autó tartós bérlet: jobban járhat vele vadgázolás esetén?

Végül, de nem utolsósorban, szeretnénk felhívni figyelmét a tartós autóbérlés e témához kapcsolódó előnyeire is.

A hosszútávú autóbérlés egyre népszerűbb választás a mindennapi közlekedéshez, és bizony a vadgázolásokkal kapcsolatos új szabályok kapcsán is vannak előnyei. Tartós bérlet esetén a díj tartalmazza a KGFB mellett a casco biztosítást is, és ha Ön is a Nelson Flotta ügyfele, nem kell aggódnia a szervizeléssel kapcsolatos teendők miatt sem, sőt, rövid időn belül – szükség esetén – cseregépjárművet is biztosítunk az Ön rendelkezésére. Ezen az oldalon megtekintheti az autópark kezelés további előnyeit részletesen.