Autóbiztosítási kisokos II. rész – CASCO biztosítás? Itt mindent megtudhat róla!

Ellopták az autót? Esetleg összetört vagy egy komolyabb jégeső által sérült? Szerencsére a CASCO biztosítás ezekben az esetekben is segít a károk rendezésében. Cikkünkben körbejárjuk a hasznos tudnivalókat a biztosítási típus kapcsán a szerződéskötéstől a káresemények bejelentéséig.

2022-01-11T13:16:49+00:00 2022. jan 11.|

Mit is jelent a CASCO biztosítás?

A CASCO biztosítást az üzembentartó vagy a tulajdonos kötheti meg, önkéntes alapon. Egy vagyonbiztosítási forma, amely speciálisan a gépjárművünket védi. 

Itt sokakban felmerülhet a kérdés:

Miért is lenne szükségünk CASCO-ra, ha már megkötöttük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást?

Fontos tudni, hogy hiába rendelkezünk KGFB-al, az csak az általunk a másik autóban okozott károk megtérítésére vonatkozik.

Ahhoz, hogy a saját járművünkben keletkezett károkat biztosítsuk érdemes CASCO szerződést kötni.

Fehér ingben ülő férfi kezeit aegy fehér játékautó fölé tartva imitálja az autóbiztosítást.

( a kép forrása: www.koltai-ugyvedi-iroda.hu/)

 

Kinek és miért hasznos és érdemes megkötni?

A casco biztosítás tehát attól függetlenül téríti meg a keletkező anyagi károkat, hogy mi okozzuk a bajt vagy egy másik fél. 

Minden olyan kárra fedezetet nyújt, amelyet véletlenül más vagy mi okozunk a saját autónkban vagy akár egy természeti jelenség miatt következik be. 

Az autó sok háztartásban szinte már családtag.

Sok energiát, időt és pénzt fektetünk a legtökéletesebb modell kiválasztásába. Nem is beszélve a további karbantartási költségekről. Így ha váratlanul egy nagyobb viharban megsérül vagy meghúzzák a parkolóban és a másik fél nem hagy cetlit, bizony a javítás költségei tetemesek lehetnek. 

Tehát, ha az autónk értéke indokolja, érdemes elgondolkodni egy jól megválasztott CASCO biztosítás megkötésén.

Hasznos tudnivalók a szerződéskötésről

A CASCO biztosítás a legtöbb esetben opcionális, ám vannak olyan esetek, amikor a megkötése elkerülhetetlen.

Ha az autónkat hitellel vásároljuk meg vagy lízingszerződést kötünk, akkor mindig kötelező ennek a típusú biztosításnak a megkötése.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a szerződéskötés kapcsán.

Milyen időtartamra szól a kötött szerződés?

A biztosítási szerződés a megállapodás szerint határozott vagy határozatlan időtartamra szól. 

A biztosítási év kezdete leggyakrabban a tárgyhó első napja vagy a kockázatviselés kezdetét követő hónap első napja.

Ki lehet a szerződő fél és a biztosított, valamint a zálogjogosult?

A CASCO esetében a szerződő fél természetes személy vagy gazdálkodó szervezet is lehet. Őt fogja terhelni a megkötés után a díjfizetés kötelezettsége.

A biztosított(ak) az a szintén természetes személy vagy gazdálkodó szervezet, aki vagy akiknek a javára a biztosító a CASCO szolgáltatását teljesíti. Ők azok, akik a vagyontárgy megóvásában érdekeltek.

Ha hitellel vásárolunk autót, a szerződésben nevesítésre kerülhet a harmadik szereplő is, a hitelt nyújtó bank, ő lesz a zálogjogosult. Ebben az esetben a hitelnyújtás feltételeként a bank zálogszerződést köt és előírhatja CASCO szerződés megkötését.

Egy férfi épp autóbiztosítási szerződést ír alá, mellette egy másik férfi az ujjával a szerződésre mutat. A nyomtatványon egy kék és egy piros matchbox áll.

( a kép forrása: https://en.comparis.ch/)

Mi a biztosítás területi hatálya?

A szerződési feltételek határozzák meg a biztosítás területi hatályát. Általában Európa területén érvényesek, de minden esetben érdeklődjünk a biztosítóknál.

Mi az a bonus malus rendszer és hogyan működik a Casco biztosításoknál?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz hasonlóan, a CASCO esetében is működik a bonus rendszer.

Azaz a biztosító kedvezményekkel jutalmazza a balesetmentes közlekedést.

A CASCO esetében azonban a feltételek nem egységesek, az egyes szolgáltatóknál eltérhetnek egymástól. De a megszerzett bonus, azaz a kármentes évek továbbvihetőek.

Mit jelent az önrész?

A kárrendezéskor a keletkezett kár bizonyos részét mi fizetjük meg, nem pedig a biztosító. Ez az önrész, amelynek mértékét mi választjuk ki a szerződéskötés alkalmával.

A szerződéskötés alkalmával tehát többféle önrész közül választhatunk. 

A lehetőségek konkrét összegeket és egy százalékos értéket mutatnak.  A százalékos érték minden esetben a keletkezett kár összegének egy adott százaléka.

A két összeg közül mindig a nagyobb az, amelyet a biztosító levon majd a kártérítésből.

Például, ha kötünk egy szerződést a biztosítóval, amely 10% és 100.000 forint önrészt tartalmaz, akkor ha a kárunk 1 millió forint alatti, az önrészünk 100.000 forint lesz, míg az 1 millió feletti káresemény esetén már a 10%-ot fogja levonni a biztosító.

A CASCO felmondása

A meglévő szerződésünket írásban mondhatjuk fel, az évfordulót megelőzően, legalább 30 nappal korábban.

A másik esetben akkor mondhatjuk fel a szerződésünket, ha eladtuk az autónkat, amelyre a biztosítást kötöttük. Ebben az esetben viszont a CASCO díja időarányosan visszajár.

Mit kell tudnunk a szerződéskötésről tartós bérlet esetén?

Flottakezelőként a fentiekről mind a cég gondoskodik az ügyfelek helyett.

Így csupán a bérleti díjra lesz gondunk a tartós bérlet esetén, amely természetesen a CASCO-t is tartalmazza.

A piacon elérhető egyik legkedvezőbb díjtétel áll rendelkezésre a Nelson Flottánál. A CASCO biztosításokat 10%, de minimum 50.000 forintos önrésszel köti a cég. Természetesen egyedi igény esetén ettől eltérő szerződés is köthető.

Tehát, ha cégként tartósan bérelünk autót vagy egy flottát, élvezhetjük a szakértelem és a kedvezmények által nyújtotta kényelmet. 

Nem jelent majd gondot az árkalkuláció és megfelelő biztosítási csomag kiválasztása, sőt a díjfizetési határidőkkel sem kell foglalkoznunk. 

Milyen károkat térít a CASCO?

A biztosítás azokra a károkra nyújt szolgáltatást, amelyek az autónk eredeti, gyári kivitelezésű alkatrészeiben, tartozékaiban keletkeznek. 

Abban az esetben, ha teljes körű CASCO biztosítást választunk, biztosíthatjuk az autónkat a az elemi károk, lopás- és töréskárok ellen, sőt az üvegtörés eseteire is. 

Elemi kár

A természet sajnos egyre szélsőségesebb időjárási körülményeket produkál.  Ha villámcsapás okoz károkat az autónkban vagy földcsuszamlás, szélvihar, árvíz, netán jégeső, a biztosító szerencsére megtéríti a károkat.


Esőzés miatti áradásban elmerülő autók.

(a kép forrása: https://nairametrics.com/)

Töréskár

A töréskár a baleset kapcsán keletkezett károkra nyújt fedezetet.

Illetve azokban az esetekben is térít, amikor valaki megrongálja az autónkat, például parkolás közben, a nyílt utcán, meghúzza azt, majd szó nélkül elhajt.

Lopáskár

Ha feltörik az autónkat és elviszik a kedvenc autóhifinket vagy szerencsétlenebb esetben az egész autót ellopják, a biztosítás ebben az esetben is segítségünkre lesz.

Üvegtörés

Ha véletlenül egy felverődő kavics miatt a szélvédőt javítani vagy cserélni kell, szintén a CASCO fog erre megoldást adni.

Mindenkiben vannak azonban olyan félelmek és rossz forgatókönyvek, amelyektől kimondottan tart.

Mikor nem köteles fizetni a biztosító?

Azoknál a sérüléseknél, amelyek nem balesetnek köszönhetően keletkeztek, sajnos nem számíthatunk arra, hogy a biztosító megtéríti a károkat.

Azaz a műszaki meghibásodások, anyaghibák, alkatrészleválások alkalmával vagy súlyos gondatlanságból elkövetett baleset esetén ne számítsunk arra, hogy a CASCO fedezi majd a károkat.

Autóbiztosítási szerződésen elhelyezett pénzérmék, számológép és egy piros matchbox.

(a kép forrása: https://www.origo.hu/)

Itt érdemes röviden megemlíteni a kármegelőzési kötelezettségünket.

Hogy ez pontosan mit takar?

Lopáskár esetén például azt jelenti, hogy nem maradhat az autóban a pótkulcs vagy a forgalmi engedély. Ezeket ugyanis át kell adnunk a biztosítónak káresemény esetén és ha ellopták az autónkkal együtt, nagy bajban vagyunk.

Akár a kártérítéstől is eleshetünk.

Kárbejelentés lépései

A két leggyakoribb káresemény a biztosítások kapcsán a lopás és a baleset.

Az alábbiakban a legfontosabb teendőket vesszük végig, amelyekre CASCO biztosításnál érdemes odafigyelni, hogy ne érjen bennünket váratlan meglepetés.

Mit tegyünk, ha ellopták az autónkat?

Értesítsük mihamarabb a rendőrséget lopás esetén!

A biztosító ugyanis rendőrségi jegyzőkönyv nélkül nem fog tudni nekünk segíteni.

Amint beszéltünk rendőrséggel érdemes a biztosítót is felkeresni, hogy rákérdezzünk a további teendőkre, így gyorsítva az adminisztrációt.

A biztosító azonban csak akkor indítja meg a kifizetést, ha a rendőrség már lezárta a nyomozást. A kártérítés összegét az Eurotax katalógusa alapján határozzák meg, ami a jármű aktuális piaci értékét mutatja meg.

Mi a teendő baleset esetén?

Az első és legfontosabb lépés a személyi sérülések felmérése!

Ha bárki megsérült értesítsük a mentőket és aztán hívjuk a rendőrséget is. 

Az utóbbit minden esetben ki kell hívnunk a helyszínre, függetlenül attól, hogy el tudjuk-e dönteni, hogy ki volt a hibás fél a balesetben.

Helyezzük ki az elakadásjelző háromszöget és ha módunkban áll készítsünk fotókat a baleset helyszínéről is. Ez a későbbiekben hasznos lehet.

A biztosító felkeresésével se várjunk sokáig! 

Abban az esetben is tájékoztassuk, ha a CASCO mellé nem kötöttünk balesetbiztosítást.

Fontos megjegyezni, hogy teljeskörű CASCO biztosításnál is számolnunk kell az önrész fizetésével, ami egy nagyobb kár esetén akár több százezer forintos összeg is lehet. 

Összetört fekete autó előtt egy piros pulóveres nő telefonál, kezét a homlokán tartja.

(a kép forrása: https://uk.motor1.com/)

Ahogyan láthatjuk, ha megtörténik a baj, az egyik legfontosabb feladat a biztosítással kapcsolatban a káresemény ügyintézése.

De mi a teendő tartós bérlet esetén? 

Természetesen mielőbb tájékoztatni kell a flottakezelőnket, aki segítségünkre lesz a továbbiakban.

Ügyfélként, a Nelson Flottalízingnél, a tartós bérlet keretein belül, egy 24 órás segélyszolgálat áll rendelkezésünkre. Így ha káresemény történik a segítségünkre siet a cég, akár Európa más országaiban is. 

A szolgáltatás biztosítja az autó szervízbe szállítását, a csereautó biztosítását és a biztonságos továbbhaladásunkat is

Mivel a flottakezelő már bejáratott csatornákon keresztül dolgozik, így nem kell adott esetben akár heteket is várni a kárfelvételre és a javítás megkezdésére.

Az autó javítása

A javítás csak minősített szervizben történhet.

De miért nem vihetjük el egy ismerőshöz, hogy olcsón és gyorsan megoldja a problémát?

Azért, mert az autó megjavítása csak olyan szervizben történhet, amelyet a biztosító is elfogad.

Mi történik ha totálkáros lesz a jármű?

Ha egy baleset során az autó totálkáros lesz, azt kétféleképpen is érthetjük:

  • Gazdasági totálkárról abban az esetben beszélhetünk, ha a jármű annyira megsérült, hogy a javítás költsége magasabb lenne, mint az autó forgalmi értékének roncsértékkel csökkentett összege.
  • Műszaki totálkárnak pedig azt nevezzük, amikor a gépjármű annyira roncsolódott, hogy már javíthatatlanná vált.

A totálkár esetén a biztosító a kártérítés összegét úgy kalkulálja, hogy az autó káridőponti értékéből levonja azt az összeget, amennyiért a becslése alapján a roncsot értékesíteni lehet.

Természetesen ha nem tudjuk eladni a roncsot a biztosító által számolt áron, kérhetünk módosítást az értékén, de ezt minden esetben igazolni kell.

Ami pedig a legfontosabb! 

Azonnal értesíteni kell a közlekedési hatóságot a totálkáros autóról, hogy vonják ki a forgalomból.

Mindenkinek szüksége van CASCO biztosításra?

Végezetül a rövid válaszunk az, hogy magánemberként nem feltétlenül.

Ha a jelenlegi autónk értékét könnyen elő tudjuk teremteni és újat venni egy lopás esetén, vagy nem okoz gondot egy komolyabb szerviz számla kifizetése, akkor valóban nem szükséges, hogy megkössük ezt a biztosítási formát.

Azonban ha a fentiek nem állnak rendelkezésünkre és fontos érték számunkra az autónk, mindenképpen megéri megfontolni. 

További kérdései merültek fel a témában?

Ha bármilyen további kérdése felmerülne a CASCO biztosítással vagy a tartós bérlettel kapcsolatban, ne habozzon! Keressen bennünket bátran! 

A weboldal működéséhez, az oldal forgalmának elemzéséhez, a személyre szabott tartalom és közösségi média hirdetések biztosításához az oldal sütiket használ. Kattintson ide az adatkezelési tájékoztatóhoz!
Elfogadom a sütiket
A weboldal működéséhez, az oldal forgalmának elemzéséhez, a személyre szabott tartalom és közösségi média hirdetések biztosításához az oldal sütiket használ. Kattintson ide az adatvédelmi tájékoztatóhoz!
Elfogadom a sütiket