10 tipp, amivel az üzemanyag spórolás lehetséges

Az üzemanyagár stop nem tart örökké, így mutatunk pár tippet, hogyan spóroljunk az üzemanyaggal akár személyautóról, akár tehergépjárműről van szó.

2022-05-13T10:49:07+00:00 2022. máj 13.|

Az üzemanyag árának növekedése minden egyes embert érint. Nem csak azokat, akik autóval járnak, hanem azokat is, akik nem rendelkeznek saját gépjárművel. A fekete arany árának növekedése hatást gyakorol az árucikkek árára is, hiszen a szállítás miatt beépül szinte minden termék árába.

A benzin és gázolaj árára ugyan nem tudunk hatást gyakorolni, így a legegyszerűbb, ha a saját szokásainkat alakítjuk át oly módon, hogy kevesebb üzemanyagot használjunk vezetés közben.

De hogyan lehet csökkenteni az üzemanyag fogyasztás okozta anyagi terheket? Milyen módon tudunk spórolni az üzemanyaggal? Ebben a cikkben mutatunk pár tippet, amivel spórolni lehet vezetés közben az üzemanyagon.

Itthon olcsóbb az üzemanyag – de ez nem lesz mindig így

Magyarországon a hatóságilag beállított árak miatt az európai áraknál jelentősen kedvezőbben juthatunk hozzá az üzemanyaghoz.

A cikk írásának napján (május 9.) mind a 95-ös benzin, mint a gázolaj ára 480 Ft-ban van maximalizálva. Ez azt jelenti, hogy ennél magasabb áron nem lehet értékesíteni a magyar benzinkutakon az üzemanyagot.

De mi a helyzet a prémium üzemanyagokkal?

A 100-as benzint literenként 680 Ft-tól lehet megvásárolni, de több töltőállomáson is már 710 Ft-os áron érhető el, míg a prémium gázolaj ára akár 730 Ft is lehet, bár egyes benzinkutakon ezeket az üzemanyagokat is 480 Ft-os árstoppal árusítják.

tankolás

Mi lesz ha vége az üzemanyagár-stopnak?

Az árstop egy olyan eszköz, amit hosszútávon a magyar gazdaság sem tud fenntartani, így bár jelen helyzetben 2022. július 1-ig érvényes marad az üzemanyagár maximalizálása, nyáron vélhetően kisebb lépésekben de folyamatosan a piaci ár bevezetése fog megtörténni.

És hogy mennyibe kerül jelenleg az üzemanyag a piaci áron?

A piaci áron jelenleg 700 Ft körüli összeget kellene fizetnünk egy liter gázolajért, de a benzint is már bőven 600 Ft feletti összegért lehetne megvásárolni. A napokban már 622 Ft fölött is lehetne a 95-ös benzin ára.

Ezek olyan óriási összegek, amelyek rengeteg autóst elgondolkodtatnak, hogy a túl magas árak miatt változtatni kell a vezetéssel kapcsolatos megszokásaikon.

De mi a megoldás?

Az üzemanyag fogyasztás csökkentése a megoldás

Mivel az árak alakulására hatást nem tudunk gyakorolni, így a saját fogyasztásunk csökkentésével lehet az üzemanyagon spórolni.

Szerencsére számos olyan trükk és praktika létezik, amivel jelentősen csökkenthető az üzemanyag fogyasztás, legyen szó akár benzint akár gázolajat használó járművekről.

1. Akkor autózzunk ha valóban muszáj

Bár közhelynek tekinthető, de valóban az egyik legegyszerűbb úgy spórolni az üzemanyaggal, ha kevesebbet használjuk az autót.

Persze azt nem állítjuk, hogy teljesen hagyjon fel mindenki az autózással. Ha azonban az üzemanyag fogyasztás csökkentését tűzzük ki célul, az egyik leghatékonyabb eszközünk, ha radikális mértékben csökkentjük az autó használatát.

Például ha városon belül is azzal közlekedünk, kereshetünk alternatív megoldásokat, mint például a tömegközlekedés vagy a kerékpározás. Sok esetben ezek a közlekedési módok gyorsabbak is, hiszen az autóval szemben a villamos nem áll hosszú órákat a dugóban.

Emellett pedig az autózás csökkentésével – amellett hogy kevesebb üzemanyagot égetünk el – a károsanyag kibocsátást is redukáljuk, amivel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

2. Szabaduljunk meg a felesleges súlytól

A fogyasztást óriási mértékben befolyásolja a nagyobb súly – nem hiába kerül nagyobb kasztni esetében nagyobb motor az autókba. Ha az kocsi nehezebb, akkor az üzemanyag fogyasztás is nagyobb.

Épp ezért nem érdemes az autót tárolásra használni.

A nagy csomagtartónak rengeteg előnye van, de ilyen magas üzemanyagárak mellett érdemes minimalizálni az autó súlyát a fogyasztás csökkentése érdekében.

A legkisebb plusz súly is sokat számíthat, így ha éppen nem használjuk, akkor a tetőcsomagtartót vagy a raktérben tárolt szerszámokat is érdemes kiszedni az autóból.

tetőcsomagtartó

3. Ellenőrizzük a guminyomást

A nem megfelelő guminyomás is óriási mértékben befolyásolhatja az autó fogyasztását. Ha túl lapos a kerék, akkor megnő a fogyasztás.

Pár naponta ellenőrizzük – illetve hosszabb utazások előtt mindig –, hogy a gyári ajánlott nyomásszinten van-e az autó.

Szerencsére a benzinkutakon ezt pár perc alatt ingyen megtehetjük, így pár percen kívül semmibe nem kerül.

Inkább várjunk a sorunkra a kúton, mint hogy a fogyasztás legyen magasabb a túl lapos kerekek miatt. Ráadásul a rosszul beállított nyomásszint a gumikopásra sincs jó hatással.

4. Tervezzük meg az útvonalat

Az útvonaltervezéssel is rengeteget lehet spórolni. És nem is csak üzemanyagot, hanem időt is.

Legyen szó akár városi, akár hosszabb utazásról, mindig tervezzük meg az útvonalat, hiszen minél rövidebb az út, annál kevesebbet fogyaszt a kocsi.

Ez különösen városon belül lehet fontos, ekkor ugyanis a legtöbb autónak megnő a fogyasztása a sok gyorsulás és lassítás miatt.

Ma már rendkívül jó, akár offline is működő navigációs applikációkat tölthetünk le a telefonunkra, amikkel könnyebb lesz a legrövidebb útvonalak követése. Ezek az appok ráadásul az útfelújításokat és a lezárásokat is jelzik, amivel szintén sok időt és üzemanyagot spórolhatunk.

útvonaltervezés

5. Az alapjáraton is sokat fogyaszt az autó

Sokan tévesen azt gondolják, hogy alapjáraton nem fogyaszt sok üzemanyagot a gépjármű. Ez azonban hatalmas tévedés, ami ilyen kiugró üzemanyagárak mellett sokba kerülhet.

Különösen a hideg, téli hónapokban szokták alapjáraton hagyni az autót, amikor például várakoznak valakire, vagy visszaszaladnak a házba valamiért. Mások pedig indulás előtt fél vagy egy órával is beindítják az autót, hogy felmelegedjen, mire indulnak.

A fogyasztás azonban ilyenkor is jelentős lehet, az autó típusától és a motor méretétől függően lehet 5-6 dl, vagy akár több mint egy liter is óránként.

Ha spórolni akarunk az üzemanyaggal, érdemes erről is leszokni, ugyanis ha motort álló helyzetben is hagyjuk járni, az tényleg befolyásolhatja a fogyasztást.

6. Kevesebb gázpedál, több gurulás

A vezetési stílus az, ami a legjobban befolyásolja a gépjármű fogyasztását.

A megfelelő vezetési technikák elsajátítása és tudatos használata mellett az autó sokkal kevesebbet fog fogyasztani. Ezeket a technikákkal jól lehet spórolni az üzemanyagon.

Amikor lehetőség van rá, használhatjuk az üresben gurulást is, bár ezt csak bizonyos esetekben szabad használni. Lejtőn például közlekedésbiztonsági szempontból nem ajánlott az üresben gurulás.

Az olyan esetekben lehet hasznos, ha például látjuk, hogy előttünk pirosra fog váltani egy lámpa, üresbe rakhatjuk az autót és így gurulhatunk tovább.

Fontos, hogy csak akkor használjuk ezt a technikát, ha magabiztosan tudjuk kezelni az autót és nem tartunk fel senkit az adott sávban!

gázpedál

7. Kevesebb fékpedál, több motorfék

Az előzőhöz hasonló módon a motorfék tudatos használata is nagyban befolyásolhatja a fogyasztást.

Spórolni lehet az üzemanyaggal úgy is, ha a motorféket használjuk lassításra. Ha a gázról levesszük a lábunkat, a motor fékezni kezdi az autót, ami sokszor elég a lassuláshoz. Ilyenkor nem kell a fékre rátaposni. Ha túl hamar fékezünk le, akkor szokszor újra a gázt kell nyomni, hogy felzárkózzunk, ezzel megint csak égetve az üzemanyagot.

A motorfék használatával így egyrészt spórolni is lehet, másrészt a fékrendszer és a kuplung élettartama is növelhető, amivel tovább csökkenthetjük a költségeinket.

8. A klíma is növeli a fogyasztást

A klíma használata is többletfogyasztást jelent az üzemanyagot tekintve.

Országúton 10-15%-kal növeli az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét, míg városban ez akár 30% is lehet, ami kifejezetten magasnak mondható.

Természetesen a forró, nyári időszakban a klíma használata elkerülhetetlen, és a túl magas hőmérsékletnek egészségkárosító hatásai is lehetnek, érdemes a klíma használatát minél jobban beosztani és csak akkor használni, ha valóban szükséges.

Pro tipp: Ha a klíma be van kapcsolva, mindig húzzuk fel az ablakot! Csak így van értelme hűteni az autóban lévő levegőt. 

autó klíma

9. Figyeljük a fogyasztásmérőt

Az újabb autókban már beépített fogyasztásmérő van, ami igen pontos adatokat szolgáltat az kocsi fogyasztásával kapcsolatban.

A fogyasztásmérővel monitorozható a pillanatnyi és az átlagfogyasztás is, ami sok mindenről árulkodhat. Ezeknek az értékeknek a figyelésével ellenőrizhetjük, hogy a cikkben korábban említett vezetési technikák milyen mértékben befolyásolják az üzemanyag fogyasztást.

A fogyasztás befolyásolható a légellenállás csökkentésével. A tetőre szerelhető csomagtartók és tetőboxokat szereljük le, ugyanis nagyobb sebességnél ezek már komoly mértékben növelhetik a fogyasztást.

10. A tempomat és a start-stop is csökkentheti a fogyasztást

A tempomat segítségével a hosszabb útszakaszokon beállíthatunk egy általunk ideálisnak vélt sebességet, amivel a kocsi folyamatosan halad. Így pihentethetjük a lábunkat, mivel nem kell folyamatosan a gázpedált nyomni a haladáshoz.

És befolyásolja ez a fogyasztást?

Természetesen a számítógép által irányított üzemanyag fogyasztás a lehető legideálisabb lesz, ráadásul a folyamatos tempó miatt nem kell a gyorsulásra is elégetni üzemanyagot.

Ha az autóban start-stop rendszer is működik, akkor a piros lámpáknál és a vasúti átkelőhelyeken is lehet spórolni az üzemanyaggal. Ez persze start-stop rendszer nélkül is kivitelezhető, hiszen mi is leállíthatjuk az autót a hosszabb közúti várakozásoknál.

start-stop rendszer

Nem csak magánemberként fontos a vezetési stílus

Ezek a tippek nem csak magánemberként lehetnek hasznosak. Egy fuvarozással foglalkozó cég esetében – mivel ott a legfontosabb munkaeszköz az autó – még nagyobb mértékben befolyásolhatja a fogyasztást ezeknek a praktikáknak a használata.

Különösen igaz ez a mostani megnövekedett üzemanyagárak mellett, hiszen a gázolaj ára még a benzinéhez viszonítva is kifejezetten magas.

A tehergépjárművek nagy része pedig gázolajjal működik.

Azoknak a vállalatoknak, akik szállítással foglalkoznak, kifejezetten fontos lehet az, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a többletfogyasztásukat.

A sofőrök járulhatnak hozzá a legnagyobb mértékben az üzemanyaggal való spóroláshoz, ha odafigyelnek arra, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszák az autók.

A vállalat vezetése pedig köteles a gépkocsipark szervizeléséről gondoskodni, ugyanis ez egyrészt szintén hozzájárulhat a fogyasztás csökkentéséhez, de ami még fontosabb, a biztonságos vezetés alapfeltétele.

Ha önnek szüksége van egy megbízható flottakezelő partnerre, kérjen tőlünk árajánlatot!

Leave A Comment